Küçük yaşta başlayan skolyoz genellikle ilerleyicidir. Skolyozun ilerlemesini belirleyen en önemli faktör ise çocuğun fiziksel gelişim hızıdır. Bununla birlikte eğriliğin miktarına ve kemik büyümesinin hangi aşamada olduğu belirlenir ve buna uygun tedavi yöntemleri izlenir. Bu yöntemler; gözlem,korse,cerrahi müdahalelerdir.
Genellikle hastaya uygulanacak ilk tedavi yöntemleri cerrahi olmayan yöntemlerdir. Korse, tedavi alternatiflerinden olup aslında skolyozda kullanılan en sık tedavi yöntemidir. Korse’ nin amacı eğimin artışının engellenmeye çalışılmasıdır. Örnek olarak konservatif (koruyucu) tedavide amaç,iskelet eğriliği sona erdiğinde,eğriliğin o seviyede tutulmasını sağlamasıdır. Konservatif (koruyucu) tedavi, korse ile yapılır. Başka hiçbir yolla ilerleme durdurulamaz. Bunun dışında ilerleme gösterdiği saptanan eğimin 3o derece civarında olduğu ve büyümenin devam ettiği çocuklarda etkili bir yöntemdir korse. Yani korse kullananların ameliyat olma ihtimali düşmektedir.
Sonuç olarak korseyle omurga asimetrik basınçlara karşı vücudu destekler. Günde 22-23 saat takılıp, ilk 15 günden sonra eğriliğin %50 oranında düzelmesi beklenir. Korse ile tedaviye ne kadar erken yaşta kullanılmaya başlanırsa o ölçüde başarı elde edildiği unutulmamalıdır.
Doğuştan (konjenital) skolyozda tedavi; tedavi edilmeyen doğuştan olan aşırı skolyozlar, azalan akciğer kapasitesine bağlı olarak kalp ve akciğer problemlerine, sırt ağrılarına, fiziksel bozukluklara, omurganın osteoartiritine sebep olur.
Gözlem; 30 dereceden az olan skolyozda hastanın 6 aylık aralarla takip edilmesi yeterlidir.
Skolyoz korse; ilerleyen ve 25 derecenin üzerindeki skolyozda kullanılır. Korse ile omurga asimetrik basınçlara karşı destekleniyor ve hasta büyüdükçe vücuda uyum sağlayacak şekilde ölçüler değiştiriliyor.
Cerrahi; 40 derece veya üzerindeki skolyozlarda,eğrilikler ameliyat ile düzeltilmesi gerekir. Cerrahi sonrası omurgayı sabitlemek için skolyoz korsesi kullanımı gerekir.
İdiopatik Skolyozda Tedavi; Hafif vakalar sadece gözlem halinde tutulur ve zaman içinde takip edilir. Bu arada kaslardaki dengesizliğin, sertleşme ve kısalmaların önlenmesi için düzenli egzersizler yapılmalıdır.
Skolyoz korse; Konservatif tedavide amaç iskelet eğriliği sona erdiğinde eğriliğin o seviyede tutulmasını sağlamasıdır. Konservatif tedavi skolyoz korsesi ile yapılır. Başka hiçbir yolla eğrilikteki ilerleme durdurulamaz.